September 26, 2017

Betul Ke Ekonomi Kita Mula Dikuasai Bangla?

Assalamualaikum

Bila diperhatikan kedai-kedai sekarang, sudah banyak juga yang dipunyai oleh warga Bangladesh.


Kalau dulu kita nampak kebanyakan Bangla kerja di stesen-stesen minyak, tapi sekarang Bangla sudah menguasai pelbagai bidang.

Pergi kedai perabut, Bangla yang sambut. Bukan setakat kuli, towkey dia pun Bangla.

Masuk kedai makan, yang control market otak-otak pun Bangla, walaupun namanya otak-otak JB. Bukannya kat satu kedai, tapi berkedai kedai.

Kat tempat cuci kereta (car wash) pun macam tu. Entah berapa besar market dia orang kat bidang cuci mencuci kereta ni.

Dekat kedai jahit baju (tailor) pun dia orang ada. Yang kerja kat situ memang ada skill menjahit. Ini bermakna, yang datang sini bukan saja boleh mangayat adik manis (haha...) tapi mereka memang ada kemahiran.

Tu belum lagi yang kerja di tempat-tempat lain contohnya di kedai runcit, menjaga tandas, serta mengambil upah cat rumah, potong rumput atau di bidang cuci mencuci, tak kiralah cuci rumah, cuci pejabat dan yang sewaktu dengannya.

Nampak macam bukan sektor utama (major sector), tapi bidang yang dia orang ceburi ni, tidak kurang pentingnya.


Mungkin dengan berbekalkan sifat rajin, dapat memahami bahasa tempatan dengan cepat dan peka pada kehendak pasaran persekitaran, membolehkan mereka terus 'hidup' dan sedikit demi sedikit menguasai ekonomi kita.
Wallahu 'alam

Tak Bangla hilang di dunia.

#pendapatperibadi
#dimanabangsaku
#fidahshah
#whitebarley
#selamatkanbangsaku

Gambar: google







12 ulasan:

  1. Diorang ni rajin kak fidah. Bagi saya, ok je, rezeki masing2. Janji x jadi penjenayah dahla.

    BalasPadam
  2. Betul tu FS.... dah macam kita pulak yg duduk negara diaorang kan haha....
    Ada satu petro station kat sini pun, staff semua Bangla tak de org Melayu langsung. Agaknya kita ni kena merempat negara org baru jadi rajin kot

    BalasPadam
  3. eikkk tukar roti pun mau 0.20sen ka

    BalasPadam
  4. bagi sangat kelonggaran kpd warga asing, rakyat sendiri nak kerja tk boleh. warga asing ni tak kisah bayar mudah, diorg pun xperlu tanggung sapa2 kat sini. duduk menyewa habis ramai satu rumah. sedangkan rakyat kita macam2, majikan taknak bayar gaji lebih kepada rakyat kita

    BalasPadam
  5. Kadang kala bila jalan2 di kedai2 yang ada kawasan perindustrian terasa berada kat Bangladesh pulak bila toleh kanan kiri org dia je.

    BalasPadam
  6. Orang tempatan mana pigi.. Semua kija ofis ka.atau jadi tokey hehehe

    BalasPadam
  7. "tukar roti" ke "tukar coli" tu bangla., hahar2

    harapkan pagar, pagar pun harapkan Bangla., ;p

    BalasPadam
  8. APA NAK KATA LAGI DEMIKIANLAH KISAHNYA NEGARA KITA YG MAKMUR MERDEKA

    BalasPadam
  9. Aduhaiii sedihnya kannnn...

    BalasPadam
  10. Sad truth. Mana pigi worang Malesiya? (???)

    BalasPadam
  11. Xtahu nk komen apa ..cuma harap die xgangu rakyat msia..mmg takut nk jln depan dorang ni..aritu lalu kt shopping mall bole plak die slumber rekod vdeo anak kan..

    BalasPadam

Google+ Followers

Pengikut