Februari 17, 2016

WW#6 Why You Say Hello


Mengapa kita memulakan perbualan di telefon dengan perkataan 'Hello'?

Tahukah anda bahawa 'Hello' sebenarnya nama seorang wanita.
Sebagaimana yang kita sedia maklum, Graham Bell adalah orang yang mencipta telefon. Perkataan pertama yang disebut oleh Graham Bell setelah mencipta telefon adalah 'Hello', mengambil sempena nama teman wanitanya Margaret Hello...hihi sweet kan :)

Sekian. Wassalam.
p/s : walaupun ini ruangan Wordless Wednesday, rasa rugi pulak kalau tak tulis apa2. Jadi, saya tulis la jugak :D

Lagi pun macam cerita sejarah lah jugak...buat kenang kenangan...jangan sampai
#kelupaan

Gambar: Sumber


26 ulasan:

  1. Sudah dari tahun kapan ya kalau menjawab telpon dengan sapaan 'hello' miss

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dari kecil ya..kalau kita membuat panggilan atau menjawab telefon akan dimulakan dengan 'Hello' :)
      Thanks zee

      Padam
  2. Dah terbiasa jwp hello bila dpt panggilan telefon...nk beri salam terus bimbang bukan islam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul jugak tu...bukan apa, cuma takut tersilap :(

      Padam
  3. Al-kisah Fidah Shah, jadi selama ni bila jwb call kita dok sebut nama makwe Alexander Graham Bell lah yer.. :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baru tau jugak nih. Nama girlfren dia rupanya :)

      Padam
  4. Owh Hello tu awek Graham Bell rupanya

    BalasPadam
  5. anak kecil juga baru pegang hp kalo nelpon bilang hello yahh :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Benar..dari kecil sudah pandai sebut 'Hello' :)

      Padam
  6. baru tahu, thanks....."hello, is it me you looking for?"..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lagu legend ni. Mungkin Otai2 aje tau :D
      tapi...asik banget deh

      Padam
  7. Hello, sungguh ajaib, 1st baca :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya juga baru tau...
      Satu kenangan :)

      Padam
  8. Hello.. is it me u looking for... hihii.
    Bagus info ni. Saya pun baru tau... thanks sharing.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun baru tau. Dulu2 masa kat sekolah..dia org x ada bagi tau part ni :)

      Padam
  9. dah terakam dalam minda kita semua..saya kadang-kadang guna perkataan wei ..

    BalasPadam
  10. utglah gfnya sbb sampai kiamat namanya diabadikan ...

    BalasPadam
  11. Mcm dah pernah baca artikel ni, kat mana tak ingat. Kiranya mcm Mumtaz dgn Taj Mahallah ni ek

    BalasPadam

Google+ Followers

Pengikut