August 02, 2015

Kita Hanya Merancang

Assalamualaikum

Perjalanan hidup adalah sebuah pilihan. Tersalah memilih langkah, memang buruk padahnya. Hidup juga adalah sebuah perancangan. Namun, kita hanya mampu merancang, Allah jualah yang maha menentukan.

Dalam hidup ini, ada kalanya perancangan yang kita buat tidak menjadi. Lebih-lebih lagi jika perkara tersebut telah dirancang dengan kemas dan teliti. Pasti ianya akan mendatangkan kekecewaan yang amat, sampai kadang-kadang kita terlupa yang Allah ada perancangan yang lebih baik untuk kita.



Di sini saya ingin kongsikan beberapa kata semangat atau quotations. Jom baca.
Harapnya dapat juga memberikan motivasi pada yang memerlukan, tak kiralah atas sebab apa. Saja nak share...sebab hobi saya memang mengumpul quotations. Sebelum dia hilang (sebab kadang-kadang lupa simpan kat mana), baik letak kat sini :)

"The only way to stop the pain in your life is to accept the fact that NOTHING HAPPENS WITHOUT THE PERMISSION of Allah SWT" - betulkan, segala yang berlaku adalah di atas keizinan Allah jua.

"Ya Allah, jika suatu saat aku KEHILANGAN harapan dan tujuan ku, berikan aku KEYAKINAN bahawa TAKDIR Mu adalah lebih baik daripada apa yang aku ingin dan impikan"

"Whatever disappears from your life that you thought was the reason for your happiness, be sure that Allah took it away from you before it became the reason for your misery" - Allah Maha Mengetahui apa yang lebih baik dan terbaik untuk kita.

"Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik untuk kamu. Dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik untuk kamu. Allah Maha Mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui" (Surah Al Baqarah, 216)

"When Allah tests you, it is never to destroy you. When He removes something in your possession, It is (only) in order to empty your hands, for an even greater gift" - Boleh jadi kehilangan sesuatu itu kerana Allah ingin menggantikannya dengan yang lebih baik.

Pesan Ustaz Kazim Elias: Ketika kamu berasa sedih, pejamkan mata mu dan katakan dalam hati mu " Inilah perjalanan hidup ku. Allah Ta'ala yang meletakkan aku di sini. Semua ini perancangan Allah. Jadi, aku mesti teruskan perjalanan hidup ini kerana aku percaya di atas setiap ketetapan-Nya. Dan aku terima Qada dan Qadar diriku. Sesungguhnya setiap sesuatu itu ada hikmahnya. Terima kasih Ya Allah, kerana mengasihiku" Selepas itu, bukalah mata mu dan senyumlah.




Sekian. Wassalam.


Gambar : Google
Sumber: Pelbagai


32 comments:

  1. ALLAH MEMBERI DENGAN AMAT BANYAK DAN MENGAMBILNYA SEDIKIT SAJA MENURUT TAKDIR-NYA...REDHALAH N BERLAPANG DADA..INSYA ALLAH TERNYATA HIKMAHNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap apa yang mendatang, pasti ada hikmahnya.

      Delete
  2. Allah adalah sebaik2 perancang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Redha dan tawakkal..Allah pastinya ada rancangan yg terbaik.

      Delete
  3. Betul banget Mbak. Sebagai blogger kita hanya bisa menulis. Banyak sedikit pengunjung itu tergantung google kali yah. hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju....itu semua dipanggil rezeki. In shaa Allah ramai pengunjungnya nanti...aamiin

      Delete
  4. Ingat Allah di saat suka dan duka..bila suka, kita bersyukur, bila duka, kita bersabar, bertawakkal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga tidak pernah lupa di masa apa pun...sesungguhnya Allah sentiasa dekat.

      Delete
  5. Benar sekali..
    Kita hanya bisa berencana dan berusaha..
    Namun semua keputusan ada pada Allah swt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah maha mengetahui dan sebaik-baik Perancang.

      Delete
  6. sepakat bahwa kita hanyalah diberi kemampuan untuk merancang langkah hidup dan kehidupansecara baik dan benar, tetapi hasil akhirnya hanyalah DIA YANG MAHA KUASA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita hanya mampu merancang, berusaha, berdoa dan bertawakkal. Selainnya Allah yang Maha mementukan.

      Delete
  7. Merancang, lalu berusaha atau berikhtiar, sambil sepenuh tawakkal kepada Allah 'Azza wa Jalla.

    ReplyDelete
  8. benar banget mba,kita hanya merancang dan menjalankan, semua allah sudah atur,terbaik menurut kita,tapi belum tentu menurut Allah :)
    selalu jalani kehidupan dengan bersyukur,jadi insya allah akan selalu indah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita merancang, Allah adalah sebaik baik Perancang. Redha dengan apa yang telah ditentukan. Pastinya ada hikmah.

      Delete
  9. Kita merancang...Allah juga merancang...tetapi perancangan Allah adalah yang terbaik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Walau kadang kala terasa berat, yang penting adalah mendidik hati supaya redha dan bersangka baik.

      Delete
  10. Saya paling suka dengan yang Surah Al Baqarah Ayat 216 itu. Kadang kita memaang suka lupa meminta sesuatu kepada Allah dan belum dikabulkan. Bagusnya dikembalikan lagi bahwa mungkin justru dengan tidak dikabulkannya permintaan kita itu karena itulah yang sebenar-benarnya paling baik buat kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah juga maha mengetahui waktu bilakah paling sesuai untuk kita..jadinya, harus sentiasa bersangka baik.
      terima kasih Mba Nove :)

      Delete
  11. betul tu kak Fidah...bila kita redha, InshaAllah hati akan tenang

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah. Yang penting redha dan menerimamya dgn hati terbuka.
      Tq sal :)

      Delete
  12. Allah telah menentukan, kita umatnya yang memilih jalan dan takdir masing-masing..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berusaha, berdoa dan bertawakal..pasti ada jalannya. Allah Maha Mengasihani.

      Delete
  13. berusaha-dan terus berusaha walau elum ada hasil, Allah tidak buta... Allah maha mengetahui hambanya yang kesusahan, dan dibalik kesusahan pasti ada kebahagiaan nantinya..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesungguhnya Allah maha mengetahui dan sebaik-baik Perancang.
      Thanks Dzaky :)

      Delete
  14. suka dgn pesanan uztaz kazim elyas tu . itulah ayat yg sis gunakan bia pujuk hati ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka ayat tu...sejuk aja baca.
      Thanks Vee :)

      Delete
  15. Perkongsian yang amat memotivasi diri ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ia nya memotivasikan saya juga..
      Thanks Zumal :)

      Delete
  16. kita merancang tetapi Dialah Perancang yang sebenar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Tiada siapa boleh melawan perancangan Nya

      Delete

Google+ Followers

Followers