December 21, 2014

Reunion

Assalamualaikum....


Semalam adalah hari yang dinanti-nantikan oleh saya dan rakan-rakan, kerana itulah tarikh yang dipilih untuk mini-reunion bagi warga D1, Kolej Mohamad Rashid, Universiti Putra Malaysia.. ....eerrrmmmmm...kenapa tiba-tiba Kak Ton rasa macam dah tua...ahakssss!!!. 
Saya tidak pernah berjumpa hampir kesemua rakan-rakan di situ, semenjak bertahun tahun yang lalu. Confirm!!!..mesti banyak perubahan. 
Berdebar...dup dap..dup dap...macam rasa nak berjumpa boyfriend untuk pertama kali pun ada.....huhu!

19 Disember 2014 (sehari sebelum perjumpaan)
Tak berhenti-henti notification dari whatsapp group, menandakan begitu banyaknya message masuk. Macam-macam pesanan ada...termasuk reminder tentang masa dan tempat perjumpaan. Itu belum masuk lagi pesanan-pesanan yang berbaur ugutan. Contohnya:

" Perut aku dah buncit sekarang...Kalau ada siapa-siapa tanya aku mengandung berapa bulan atau bila due date...siap arrr"

"Aku dah gemuk sekarang, kalau ada yang kata lengan aku sebesar peha...memang nak kena!!!"

"Alignment semua dah lari...jangan kutuk!" 

Kalau mengikut perancangan, aturcara dimulakan dengan bacaan Yassin dan tahlil oleh semua tetamu...
Jadi..sendiri mau ingatlah tentang konsep pakaian yang sesuai dipakai..
Confirm baju singkat, kebaya ketat atau baju-baju yang berkonsepkan 'sarung nangka' adalah dilarang sama sekali. 

20 Disember 2014 (Hari Perjumpaan)
Tepat pukul 11.30 pagi saya tiba di tempat perjumpaan. Sejak awal, memang kami semua sudah bersetuju untuk mengadakan perjumpaan itu di rumah salah seorang sahabat di Bukit Mahkota, Bangi.

Kesemua ahli D1 adalah perempuan. Bila dah berjumpa tu, memang riuh rendah..macam-macam cerita keluar..Yang suka, yang duka, yang kelakar. Indahnya bila mengimbau kenangan lalu...kan....

Makanan yang dihidangkan juga sangat sedap. Termasuk juga pelbgai jenis kek dan kuih hasil 'air tangan' kawan-kawan yang pastinya dicampur dan dibakar dengan penuh rasa kasih sayang....:):):)


Majlis berakhir kira-kira pukul 4.30 petang. Selain daripada dapat membawa balik pelbagai jenis kuih muih, keropok lekor, tapai dan segala...kami semua balik dengan membawa kenangan indah.
Sayu hati bila baca balik message-message di whatsapp group tu....
Semoga ukhwah dan silaturrahim berkekalan...Aamiin..



Sekian. Wassalam


50 comments:

  1. pasti seru ya Kak..nak jumpa sobat lama.,

    sepertinya Baby Rafiq hadir juga di reunion inih ya Kak..?,
    tidak ketinggalan si Baby juga ya Kak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best bila dapat jumpa sahabat-sahabat lama...
      Iya...baby afiq ikut sekali semalam..mau reunion juga..hehe
      Thanks Mr Aldino...:)

      Delete
  2. di indon juga sama bernama reuni,, ok selamat bersenang senang with your reunion n tambah erat silaturahmi ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo...dipanggil reuni..harapnya silaturrahim berkekalan
      terima kasih Santika.. :)

      Delete
  3. Salam hujung minggu Fidah...

    Good to have our old friends around kan..tapi.part pesanan berbaur ugutan tu tak boleh blah..he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah...sabar aje dia org ni tau..statement tak agak2...hehe

      Thanks Raudzah :)

      Delete
  4. seronoknya reunion macam ni..mesti masing-masing dah banyak berubah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebanyakkannya muka bole cam lagi...but, part2 lain tu..banyak jugaklah yang berubah..
      Kalau maintain pun...saiz telinga aje kot...hehe
      Thanks Sal..salam hujung minggu :)


      Delete
  5. Seronokkan reunion ni. Sy pon br je jmp mmber sekolah hihuhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok...kalau cerita pasal dulu2...3 hari 3 malam tak habis...hehe
      Thanks Tasha :)

      Delete
  6. asik banget dan pastinya seru acara reuni mini warga D1 ini dong yah, semoga tali silaturahmi semakin erat dan jadi jembatan bagi semuanya untuk menjadi jembatan menuju ke surga-Nya...aaamiiiin
    saya minta soda nya dong :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaamiiin...
      memang asik banget ni Mang

      p/s: sodanya nanti saya kirim...mesti diganti sama ubi cilembu..hehe :D

      Delete
    2. serius nih ya, saya sangat ingin produk unggulan Ubi Cilembu saya tiba di beranda rumahnya, jika itu terjadi sangat banggalah kami sekeluarga.

      Delete
    3. Aamiin moga ubi cilembu dapat singgah di malaysia..

      Delete
    4. Santika...harap-harap..ubi cilembu dpt singgah di Malaysia..kalau dengar cerita...rasanya makjleb (eh...betul ke ejaaan ni..hehe)

      Delete
    5. Mang Lembu : Ihya ni..serious..menunggu ubi Cilembu dari Sumedang.
      Memang tunggu details dari pihak Cilembu untuk order dan dikirim ke sini..:):)

      p/s : Sekadar mau bertanya...order yang kecil...boleh ke?..

      Delete
  7. Seronok dpt berjumpa semula kengkawan lama.. pasti meriah. Semoga silaturrahimpersahabatan berkekalan dgn sepenuh keberkatan... aamiin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaamiin...semoga silaturrahim berkekalan
      Memang best Khir bila dapat jumpa kawan-kawan lama..
      Dah le masa reunion sekolah rendah hari tu saya ketinggalan...huhu :(

      Thanks Khir

      Delete
  8. Assalammuaalaikum..

    semoga ukhuwah sesama rakan sekolah yang reunion sentiasa erat.. k.

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaimumsalam Mselim3...

      Aamiin...semoga ukhwah dan silaturrahim berkekalan..
      Thanks Mselim3 :)

      Delete
  9. wahhhh kerennn pasti seruu sekali tuh mbak reuniannya :) apalagi dengan sobat lama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang keren Mas Ainnul...
      Seronok bila dapat jumpa sahabat lama

      Terima Kasih ya :)

      Delete
    2. Cinta..!,.
      pasti seronoklah.. apa mau join juga..
      gampang ..
      asal ada ticket join ..ato hubungi sy saja..! Ok..!
      nak tunggu ya,..!..:)

      Delete
    3. Agen saya ni...nanti di upah kerupuk!..

      Hehe...peace!!

      Delete
  10. wahhh~!! syoknyerr..
    moga2 reunion ni jadi aktiviti tahunan...
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memamg siiyookk sesangat...bila dpt jumpa member..
      Hopefully manjadi acara tahunan..in shaa Allah..aamaiim

      Delete
  11. selamat bersenang senang aja mbak, dan reuni sangat banyak manfaatnya, salah satunya mempererat tali silaturrahmi dengan kawan-kawan dan berbagi pengalaman yang bisa membantu jalan kita lebih baik ke depannya. salam buat blogger malaysia. salam sahabat blogger dari bengkel blogger dan blogger pontianak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...segala program tempoh hari berjalan dengan lancar
      Betul, dengan reuni dapat mengeratkan lagi silaturrahim..

      Terima kasih Mbah Dinan..kerana sudi berkunjung ke sini
      Salam Kenal dari saya :)

      Delete
  12. Okje pun reunion dgn geng se U hari Sabtu baru ni....mmg seronok ingat nak buat entri pasal ni esok.....

    Haha .....lawaklah depa ni, tp bagus jugak sebenarnya inform siap siap ek, so tak delah terkejut sangat hihi...
    Dah nape diblurkan gambo tu Fidah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inform siap2...sebelum terkezut!!!...

      Gambar bulr....sbb x dpt consent dari semua pihak utk publish dlm blog....marah pulak dia org karang..huhu
      Thanks Okje :)

      P/s : tunggu cerita reunion Okje pulak...

      Delete
  13. haha.. lawak baca whatsapp tu.. seronok kalau kumpul balik cam gini kan Fidah.. pasti riuh rendah dan meleleh airmata kala berpisah, entah bile lagi dapat berjumpa.. semoga ukhwah terus terjalin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riuh rendah..sabar aje la
      Tapi sedih bila berpisah..

      aamiin...semoga ukhwah berkekalan..thanks Nurul :)

      Delete
  14. Replies
    1. Havoc...habis keluar semua rahsia2 lama...hehe
      Thanks Anies :)

      Delete
  15. Di reunion inih Kak..!, apa sudah punya baby-baby semua ya Kak..?
    cantik-cantik ya Kak..!, salah satunya Kak Fidah Juga pastinya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh!!...tinggi benar pujiaannya Mas Al.. harus dibelanja rendang minang sama kerupuk ni!..hehe

      Tapi...saya belum guna petua Teh Cantik ( formula Ibu Santika) lagi...hehehe :D

      Delete
  16. pasti seronok boleh berjumpa kat kawan yang lama tak jumpa yakak
    macam tak ada orang lain yg lebih bahagia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Mas Yan..seronok dapat jumpa member2 lama
      Terima kasih ya :)

      Delete
  17. lama tak main dimari ternyata templatenya ganti lagi nih
    memukau sangat kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...terima kasih :)
      Baru-baru belajar pasal template dan html...belum pandai lagi ni..

      Delete
  18. riuhla jadinya...saya ni dah lama tak berkumpul jugak ni....maunya riuh dengan anak2 lagi...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok sangat...mak bersembang..anak2 berlari-lari..mak kejar....hehe...riuh
      Thanks MPA

      Delete
  19. Fotonya kok dikabruin/ nge blur gitu. Gak kelihatan dong mana Mbak Fidah Shah nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fotonya di blur kan..kerana tidak semua rakan saya setuju gambar ini di publish di public...hehe

      Thanks Mr Ridha

      Delete
  20. seronok juga jumpa kawan2 lama ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best. X sedar setahun sudah berlalu. Alhamdulillah group whatsapp masih aktif

      Delete
  21. wahh sonoknyer gi reunion tuuuh.,
    tetibe wak teringat fantunn., luka lama berdarah kembali, luka yg baharu nak letak dimana uools., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok bila dapat jumpa member2 yg dah berbelas tahun tak jumpa..
      Bila dah beranak pinak ni, tak de maknanya nak ingat luka2 lama la Wak..wes tua..:)

      Delete
  22. Sudah lama aku nggak kumpul/reuni bersama teman-teman waktu sekolah atau teman lama rindu rasanya ingin bertemu seperti dulu ya walaupun akan berbeda dari segi apa saja :)

    ReplyDelete
  23. coklat ferro roche pun ada juga ...

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers