December 26, 2014

Banjir 2014

Assalamualaikum...



Sejak akhir-akhir ni...semua cerita kat media sosial tertumpu pada isu banjir. Baik di whatsapp, FB, telegram dan segala macam media yang ada...semuanya pasal banjir..
Dari pagi sampai ke pagi....ceritanya sama saja..pasal bantuan lambat sampai, hospital tenggelam, bot terbalik, makanan tak sampai dan macam-macam lagi....

Sebenarnya Mak Jemah ni memang hairan betul. BANJIR, bukanlah suatu fenomena luar biasa di negara kita. Tidak kira di kawasan Pantai Timur, Utara, Selatan dan sesetengah tempat di Borneo, semuanya pernah mengalami situasi banjir.
Tapi, setiap kali banjir....macam kelam kabut jek...eeermmm....malas pulak Mak Jemah nak membebel kat sini!

Mak jemah ni pun, bukanlah orang yang pakar tentang masalah banjir. Tapi, kalau difikirkan secara logik akal, apalah salahnya....kalau dah masuk musim tengkujuh tu, pusat-pusat pemindahan bersiap sedia dengan segala 'perkara' yang difikirkan sesuai.

  • Bersedia dengan bekalan makanan kering contohnya biskut, instant noodles, air mineral, air '3 in 1', makanan dalam tin, beras, gula, kopi dan lain-lain
  • Pakaian - contohnya tuala, kain batik, kain pelikat dan apa-apa yang difikarkan sesuai
  • Lampin pakai buang bayi dan tuala wanita
  • Kain selimut, cadar dan peralatan yang sewaktu dengannya...
Memang tidak dinafikan, rakyat Malaysia suka menderma. Kalau disuruh kumpul barang untuk mangsa banjir, memang kejap aje boleh dapat. Tapi, adalah lebih baik, sekiranya berlaku kecemasan, segala perkara yang diklasifikasikan sebagai basic, sudah tersedia sementara menunggu bantuan dan derma dari luar. Lagipun, tak ada salahnya 'stand by' dari awal. Barang-barang yang dinyatakan di atas tu, tak ada lah cepat basi pun...

Tapi, masa Mak Jemah tengok tempat pengumpulan barang untuk mangsa banjir di Masjid Al Hasanah, Bandar Baru Bangi semalam, memang respect lah kat rakyat Malaysia, khususnya penduduk Bangi. Sekejap aje barang-barang dapat dikumpulkan. Mak Jemah rasa, kat tempat lain pun macam tu jugak. Kita memang mempunyai sikap prihatin yang tinggi. Tahniah!



Cakap pasal bantuan, tiba-tiba teringat kat sorang member Mak Jemah tu. Asyik komplen aje kerjanya. 
Ada ke dia bagi tahu, bantuan bot dan sampan lambat. Lepas tu..siap-siap tanya pulak, mana perginya asset TLDM....isk..isk..tak baik tuduh-tuduh....Anyway, kitaorang dah suruh dia mengucap banyak-banyak.... Cuba bersangka baik..Bot-bot tu, untuk laut aje..Mungkin tak sesuai untuk kawasan darat yang ditenggelami air...Faham Kak Leha??? :D :D

Hopefully, semua orang akan mengambil iktibar pasal hal banjir ni. Elok jugak kalau kita buat post-mortem,  mungkin ada yang kita boleh belajar dan perbaiki supaya isu ini dapat ditangani dengan lebih sistematik di masa hadapan.
Dan kita sepatutnya lebih bersedia untuk menghadapi situasi banjir...bukan setakat di Pantai Timur sahaja..di negeri-negeri lain pun sama, harus bersedia.
Orang putih kata..."expect the unexpected"

Sekian. Terima kasih.
















30 comments:

  1. semoga lekas surut banjirnya ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin...semoga lekas surutnya..
      t.kasih :)

      Delete
  2. moga2 segalanya kembali ok kan/inshallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah...semoga tak bertambah teruk dan semoga segalanya pulih...in shaa Allah..Aamiin..
      thanks Tasha :)

      Delete
  3. umbrella harus siap selalu ya Kak..?!
    jangan bencana sudah datang.. baru cari umbrellanya
    tapi memang, masalah banjir inih,. selalu saja menghampiri.. yaa semoga cepat surut banjirnya ya kak..!

    beberapa kawasan pesisir diprediksi akan terendam hingga mencapai 4,17 meter pada tahun 2050 mendatang. Kak..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah masalahnya kalau umbrellanya lambat...baju hujan pun tak ada...huhu

      Semoga cepat2 pulih..in shaa Allah...aamiin

      Tahun 2050?..Mas Al, ntah saya ada lagi tak masa tu..huk..huk.

      Thanks komennya :)

      Delete
    2. insha Allha Kak..!
      Kak Fidah kan sering silahturahmi.. reunion..blogwalking.. ke rumah teman2 lain..:)

      Delete
    3. Aamiin..
      terima kasih Mba aL.. :)

      Delete
  4. saya kira banjir itu cuma ada dikampung saya saja kak, ternyata dimalaysia juga musibah banjir dahsyat juga yah.. semoga cepat pulih permasahannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun ini nampaknya antara yang terburuk...
      Mungkin ada tempat yang terputus langsung hubungan...
      Harapnya cepat-cepat pulih..
      Thanks Santika :)

      p/s : esok saya ke pasar...cari jambu :) :)

      Delete
    2. Santika kata...boleh buat mata sehat & kulit cantik....hehe

      Delete
    3. Mas Yan..!, datangnya..!
      ada acara rujakan di rumah Kak Fidah..
      rujak jambu air..:)

      Delete
    4. Yuk makan rujak jambu air... :D :D

      Delete
    5. Dah dapat jambu air di pasar tadi...
      sila jeles ya.. :)

      Delete
  5. memang teruk hujan ni,saya juga dapat kabar dari saya punya kawan kat pahang
    katanya hujan dah 10 hari berterusan,betulkah kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali ni...teruk Mas Yan..
      Hujan saja..berhenti pun sekejap.
      Takut-takut banjir di kawasan lain pulak...
      Gambar yang kat atas tu..banjir di Pahang..air dah start naik tadi..

      Delete
    2. apa nak kata kalau dah macamni
      semuga banjir lekas berenti yakak

      Delete
    3. Harapnya semua ok dan pulih cepat2...aamiin

      Delete
  6. semoga disana kembali baik baik seperti biasa ya mbak,

    oya salam kenal ya mbak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga kembali pulih...aamiin..

      Terima kasih ya...datang ke sini..Salam Kenal :)

      Delete
  7. Aik..Mak Jemah ke..apa-apa pun observation memang tepat Fidah..persediaan tu perlu kerana ianya just like acara tahunan. Bezanya kecil atau besar aje...dan pada yang merungut pasal bantuan tu..kena banyak bersabar coz ini adalah ujian Allah...banyak hikmahnya kalu bersabar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. *komen asal dari Mak Jemah...hehe
      Tahun ni nampaknya lebih teruk dari yang sebelumnya...but at least kena cepat bertindak.
      Yang penting selamatkan nyawa...part politik dan lain2 tu..sepatutnya di tolak tepi dulu....
      Semoga semuanya cepat2 pulih...aamiin

      Delete
  8. Org kita nampaknya spt tidak belajar dari pengalaman lalu... tiap2 tahun banjir tetapi perkara yg sama seolah2 berulang. Langkan persediaan dari pihak berwajib sepatutnya dah dilaksanakan bertahun2 dahulu.. kenapalah kita tak mahu belajar dari Jepun yg sentiasa bersedia. Sebab tu Jepun terus maju.. wallahualam.
    Bersama2lah kita semua berdoa agar diberi ketabahan serta keselamatan buat semua mangsa banjir.. mudah2an banjir cepat surut & pulih spt sediakala... aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila baca statement kat whatsapp and FB...katanya antara negara yang terbaik dalam menguruskan banjir..eerrmmm

      Semoga semuanya cepat2 pulih...dan semoga segala urusan dipermudahkan...aamiin
      thanks Khir :)

      Delete
  9. Semalam saya tengok berita
    Dan ternyata tak hanya jakarta
    Pahang Malaysia dan sekitarnya
    Tekena banjir yang telah biasa

    Semoga cepat berlalu banjirnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semenjak dua tiga hari sudah
      Hati ini resah dan gelisah
      Negeriku di landa musibah
      Harapnya semua mangsa tabah

      Terima kasih Mba Ayu
      Sudi ke blog ku
      Salam kenal buat mu
      Semoga sihat dan ceria selalu :)

      Delete
  10. entry akak ni macam kena-mengena dengan entry pasal banjir saya yang latest..hehe.

    harap semua mangsa tabah dan mendapat bantuan sewajarnya.rakyat Malaysia ni segelintir je yang suka complain, tapi majoritinya tak lokek dalam memberi bantuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap semua mangsa tabah
      Thanks Sal :)

      Delete

Google+ Followers

Followers